12 Οκτ 2013

Η θέση μας για το νέο κύμα της κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες
Αυτές τις μέρες προωθείτε για υλοποίηση από τους δήμους της Αττικής το λεγόμενο πρόγραμμα με τίτλο «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Σε αυτό το πρόγραμμα συμπράττουν για την υλοποίηση του δήμοι - περιφέρεια Αττικής με τον Ο.Α.Ε.Δ !
Αρμόδιο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το Υπουργείο Εργασίας και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Στις 11 Οκτωβρίου έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις πρώτες 10.000 θέσεις σε Δήμους και Περιφέρειες που έχουν προκηρυχθεί (8.826 σε δήμους και 1.174 σε περιφέρειες).
Πρόκειται για πεντάμηνες συμβάσεις με αμοιβή 490 ευρώ καθαρά για τους άνω των 25 ετών και 427 ευρώ καθαρά κάτω 25 ετών.
Οι ειδικότητες που ζητούνται είναι οι εξής: Γενικών καθηκόντων, Εργάτες, Βοηθητικό προσωπικό, Βοηθοί μαγείρων, Κλητήρες, Καθαριστές, Φύλακες, Λαντζιέρηδες.
Ο τίτλος του έργου είναι «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» και αποτυπώνει και τους άμεσους στόχους του για τους εργαζομένους στους δήμους .
Απευθύνεται στους παρακάτω ανέργους:
1.     εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
2.     εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
3.     εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
4.     εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
5.     άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι σταγόνα στον ωκεανό των ανέργων. Το αξιοποιούν για να μειωθούν και άλλο οι μισθοί όσων δουλεύουν, για να ιδιωτικοποιηθούν υπηρεσίες, να γίνουν απρόσιτες στο λαό. Ας θυμηθούμε στο πρώτο κύμα των 5μηνων στην «κοινωφελή εργασία» ήταν με μισθό για όλους 625 όταν η ΕΓΣΣΕ ήταν 751, σήμερα το πήγαν στα 490 και 425 που η ΕΓΣΣΕ είναι 580! Αύριο θα μειωθούν ακόμα περισσότερο οι μισθοί, θα ενταθεί παραπέρα εκμετάλλευση των άνεργων, θα χτυπήσουν  παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα.
Διεκδικούμε;
Νέες θέσεις εργασίας για την κάλυψη των αναγκών των δήμων σε προσωπικό με σταθερή δουλειά και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Δημόσιες και δωρεάν κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες και δομές.
Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους για το πετρέλαιο θέρμανσης, για δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, για βιβλιάριο ασθενείας. Να έχουν πρόσβαση τα παιδιά των ανέργων στους παιδικούς σταθμούς. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους νέους.
Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Τι κατάσταση δημιουργείται:
·        Κυβέρνηση - δήμαρχοι αξιοποιώντας τη μεγάλη στρατιά των ανέργων από τη μια και την απογύμνωση των υπηρεσιών των Δήμων από προσωπικό από την άλλη, που η ίδια η πολίτικη τους έχει επιβάλλει, κλιμακώνουν γενικευμένα την ιδιωτικοποίηση σειράς καίριων λειτουργιών και υπηρεσιών στους Δήμους, το παραπέρα τσάκισμα εργασιακών σχέσεων και  δικαιωμάτων σε ό,τι έχει απομείνει από αυτά (μεροκάματο, μόνιμη και σταθερή δουλειά). Με επιχείρημα τα «άσχημα οικονομικά των Δήμων» εργαζόμενοι, άνεργοι, δημότες γίνονται τζάμπα υλικό για να ανθίσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα που έρχονται.
·        Οι χιλιάδες των άνεργων χρησιμοποιούνται ποικιλότροπα στους Δήμους και διαμορφώνουν το διευρυμένο φτηνό εργατικό δυναμικό, που προσελκύει το ενδιαφέρον για να εισχωρήσουν τα ιδιωτικά κεφάλαια. Είναι οι πολλές λεγόμενες «συνεταιριστικές επιχειρήσεις» που αξιοποιούν τους ήδη απολυμένους από τις υπηρεσίες των Δήμων, τα διάφορα δίκτυα των λεγόμενων εθελοντών που ψαρεύουν οι Δήμαρχοι μέσα από τα διάφορα δίκτυα Αλληλεγγύης. Οι Δήμαρχοι επιχειρούν συστηματικά να χειραγωγούν τη ζωή και τη συνείδηση των άνεργων. Είναι βέβαιο ότι μπροστά και στις επικείμενες δημοτικές εκλογές θα εντείνουν την προσπάθεια τους. Πώς όμως θα προσλαμβάνονται οι άνεργοι;
·        Δουλεύουν τη διάσπαση των εργαζόμενων στους δήμους. Θέλουν τους μόνιμους ενάντια στους ανέργους και τους άνεργους απέναντι σε αυτούς που έχουν ακόμη μεροκάματο. Έτσι, χωρίς οργανωμένη αντίσταση, επιδιώκουν να περάσουν για όλους το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων,  χωρίς εμπόδιο τις ιδιωτικοποιήσεις.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε:
● Μέσα από αυτά τα προγράμματα υλοποιείται η πολιτική του Καλλικράτη στους Δήμους και τις Περιφέρειες, δηλαδή οι δήμοι να λειτουργούν ως επιχείρηση, που σημαίνει αφαίμαξη των κατοίκων, διπλά και τριπλά χαράτσια.
● Δεν είναι η δημοσιονομική κατάσταση που φέρνει αυτά τα μέτρα. Η κρίση ενώ οξύνει τα  λαϊκά προβλήματα και μεγαλώνει τη στρατιά των ανέργων, γίνεται αφετηρία για νέες ευκαιρίες στους καπιταλιστές. Η μεγαλύτερη ευκαιρία, η ζωοδότρια δύναμη των κερδών είναι η ακόμη πιο φτηνή εργατική δύναμη. Αυτά τα προγράμματα σε αυτό στοχεύουν.
Το κύριο ζήτημα.
Δε μπορούμε – δε θα τους κάνουμε τη χάρη να χύσουμε νερό στο μύλο της διάσπασης και της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, της φτωχολογιάς.
Αυτό είναι το πρώτο, το βασικό.
Το αίτημα μόνιμη δουλειά για όλους στον καπιταλισμό, είναι  δρόμος σκληρών ταξικών αγώνων και αναμετρήσεων. Εξαρτάται από την οργάνωση της ενιαίας πάλης εργαζομένων, ανέργων, τσακισμένων βιοτεχνών, φτωχών αγροτών εναντία στην ανάπτυξη που επιβάλλουν τα κέρδη των καπιταλιστών και έχει οδηγό την ανάπτυξη που υπηρετεί τις δικές μας ανάγκες. Η καπιταλιστική ανάπτυξη αποδυναμώνει τη σταθερή δουλειά και χρησιμοποιεί το όπλο της ανεργίας που είναι δικό της παιδί .
       Τώρα  περισσότερο από κάθε άλλη φορά ξέρουμε. Δεν φταίει για την απόλυση του μόνιμου, ο άνεργος. Δεν φταίει για τον άνεργο, αυτός που έχει ακόμα δουλειά.
Γνωρίζουμε ότι τα 427 ευρώ του άνεργου είναι η γέφυρα ανάμεσα στον πεινασμένο και το χορτάτο, έστω και για λίγους μήνες.
Η αγωνία του εργαζόμενου να κρατήσει το μεροκάματο και η αγωνία του άνεργου να κρατηθεί όρθιος θα γίνει χαντάκι και θα μας πλακώσει αν δε στραφούμε ενωμένοι ενάντια στον ένοχο. Κανένας τίμιος εργάτης, κανένας εργαζόμενος, κανένας άνεργος δεν πρέπει και δε μπορεί να επιτρέψει αυτό το έγκλημα!
                                        Ξέρουμε τον ένοχο!
Είναι αυτός που παρότι δεν δουλεύει, ποτέ του δεν πείνασε, ούτε θα πεινάσει!
Είναι αυτός που παρότι δεν πεινάει, κλέβει από όλους μας.
Είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες και το κράτος τους.
Αυτούς πρέπει να πιάσουμε από το λαιμό, από αυτούς πρέπει να πάρουμε την εξουσία.  
Καλούμε κάθε σωματείο και κάθε συνεπή συνδικαλιστή να πρωταγωνιστήσουν σε κάθε χώρο και υπηρεσία, σε κάθε Δήμο της Αττικής και:
1.     Γράφουμε τους 5μηνίτες στα σωματεία, φτιάχνοντας την επιτροπή τους δίπλα στο σωματείο. Αν δεν μπορούμε μέσα από το σωματείο του Δήμου, αποκαλύπτουμε τις δυνάμεις που το παρεμποδίζουν, φτιάχνουμε επιτροπή με τη συνδικαλιστική κάλυψη του Συνδικάτου μας.
2.     Κάνουμε δουλειά για την εγγραφή των συνάδελφων στα κλαδικά σωματεία με βάση την ειδικότητα.
Οργανώνουμε κάθε  ενέργεια και :
o       Παλεύουμε για ίδια δικαιώματα, ωράριο και ασφαλείς συνθήκες δουλειάς για όλους.
o       Μεροκάματο τουλάχιστον όχι κάτω από τη Σύμβαση. 
o       Διεύρυνση και χρηματοδότηση των δημόσιων κοινωνικών δομών, μόνιμο προσωπικό.
Έχουμε πείρα από το προηγούμενο διάστημα. Το Συνδικάτο μας μπήκε μπροστά μαζί με τα ταξικά σωματεία στους Δήμους και καταφέραμε να οργανώσουμε ενιαία την πάλη παλιών και νέων συναδέλφων. Έφτιαξε πολύ γρήγορα την Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων με συμβάσεις 5μηνων δίπλα στο Συνδικάτο. Οργάνωσε πολλές κινητοποιήσεις για να πληρωθούν οι συνάδελφοι, για ασφαλείς συνθήκες δουλείας και μέτρα υγιεινής, απανωτές μαζικές παραστάσεις στο Υπουργείο και απέσπασε επιμέρους μέτρα.