27 Φεβ 2014

Tο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και το Σωματείου Γυμναστών – Προπονητών νομού Αττικής πραγματοποιήσαμε με τη Γενική Γραμματέα Αθλητισμού κ. Γιαννακίδου.

Σήμερα Πέμπτη 27 Φλεβάρη το  Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και το Σωματείου Γυμναστών – Προπονητών νομού Αττικής πραγματοποιήσαμε από κοινού συνάντηση  με τη Γενική Γραμματέα Αθλητισμού κ. Γιαννακίδου.
Στην συνάντηση θέσαμε το πολύ σημαντικό ζήτημα για τους εργαζόμενους γυμναστές, που δουλεύουν στα προγράμματα των δήμων, με συμβάσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα της Γ.Γ.Α,  αφού με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις      17/ 10 οι συμβάσεις της ΓΓΑ είναι 100% ανταποδοτικές με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να αναγκάζεται πλέον να καλύπτει ο ίδιος την ασφάλισή του, σε αυτού του είδους τις συμβάσεις.
Οι Δήμοι πλέον με τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς αλλά και ως εργαλεία εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων, στην πλειοψηφία τους αρνούνται να καλύψουν την ασφάλιση των εργαζομένων, με αποτέλεσμα ένας γυμναστής που θα απασχολείται για 15 ώρες/ εβδομάδα αφού καλύψει και την ασφάλισή του θα κληθεί να ζήσει με λιγότερα από 200 ευρώ στην τσέπη το μήνα. Επίσης στις συμβάσεις έργου παρακρατείται επιπλέον φόρος 20%, δεν υπάρχουν άδειες και δώρα και πολλοί συνάδελφοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν και το τέλος επιτηδεύματος. Μετά τη λήξη της σύμβασης τους δεν έχουν δικαίωμα να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Με την απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης οι γυμναστές δεν έχουν καν ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Απαιτήσαμε από τη Γενική Γραμματέα Αθλητισμού την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη αυτών των εργαζομένων στο ΙΚΑ.
Επιπλέον τέθηκε και το ζήτημα των ωρών εργασίας καθώς στο οργανωτικό πλαίσιο ορίζεται μόνο το μέγιστο των ωρών ανά βδομάδα που μπορεί να εργαστεί ένας γυμναστής στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού (30 ώρες) χωρίς να μπαίνει κάποιο πλαφόν στο ελάχιστο. Αποτέλεσμα είναι να δουλεύουν γυμναστές για 4-5 ώρες εβδομαδιαίως στα προγράμματα των δήμων, μάλιστα απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσληψη τους είναι να είναι  άνεργοι, και ουσιαστικά να αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ το μήνα. 
Το Σωματείο Γυμναστών Προπονητών Αττικής και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καταθέσαμε και τα παρακάτω αιτήματα 
        Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Αθλητισμό.
        Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους. Οι καθηγητές φυσικές αγωγής να αντιμετωπίζονται στους Δήμους σαν εκπαιδευτικό προσωπικό με αντίστοιχα ωράρια ανάλογα με την φύση και την  δυσκολία του κάθε αθλήματος.
        Ορισμός ανώτερου αριθμού επιβλεπομένων αθλητών, ανά γυμναστή.
        5ημερη εβδομάδα 24 ωρών εργασίας για όλους τους προπονητές σε αθλητικά σωματεία (για όσους εργάζονται σε προπονητικό έργο, σε ομαδικά προγράμματα, σε γυμναστήρια κ.α.), με πλήρη ασφάλιση στο Ι.Κ.Α.
        Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης στους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις.
        Παραμένει επίκαιρη η θέση μας για Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων σ’ όλους τους δήμους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δεν αναγνωρίζουμε καμία απόλυση, είτε γίνεται μετά τη λήξη της σύμβασης, είτε όχι.

Η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού, δεσμεύτηκε ότι σε νέα συνάντηση το προσεχές διάστημα με τους αντιπροσώπους των σωματείων θα απαντήσει στα θέματα που κατατέθηκαν.

23 Φεβ 2014

Εισήγηση απολογιστικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου – Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014.

Συναδέλφισσες- φοι
Εκ μέρους της Διοίκησης του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ, θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στη σημερινή χρονιάτικη συνέλευση .
Είναι ανάγκη να συζητάμε να βγάζουμε συμπεράσματα από την θετική δράση του Συνδικάτου αλλά ταυτόχρονα να βλέπουμε και αδυναμίες στη δουλείας μας έτσι ώστε να τις διορθώνουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε ουσιαστικά βήματα μπροστά στην  οργάνωση της πάλης των εργαζομένων στον κλάδο.
-           Θα δούμε σήμερα τον απολογισμό δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου, πώς παλέψαμε για τα προβλήματα των εργαζομένων, με βάση τι γραμμή που ακολουθήσαμε στην συνεχιζόμενη επίθεση που δεχόμαστε  από κυβέρνηση, Ε.Ε.  και Δημοτικές Αρχές στα δικαιώματά μας. Έχει σημασία να δούμε πώς βοηθήσαμε τους εργαζόμενους του κλάδου, τα επιχειρησιακά σωματεία, για να  αντισταθούμε και να αντεπιτεθούμε, βάζοντας σοβαρά εμπόδια στην αντιλαϊκή επίθεση, συνδέοντας  πάντα με τις συνολικότερες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
-           Έχει σήμερα μία αξία να έρθουν στο επίκεντρο της κουβέντας τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου χωρίς να σταθούμε μόνο σε αναφορές γιατί λίγο πολύ είναι γνωστά αλλά κυρίως για να δώσουμε απαντήσεις στο πως αντιπαλεύουμε τι διέξοδο δίνουμε στην σημερινή κατάσταση που διαμορφώνεται. Να μεταφερθεί η εμπειρία από τους χώρους δουλειάς.
-           Να καταλήξουμε σε ένα σχεδιασμό της δράσης μας για το επόμενο διάστημα με αποφάσεις σήμερα που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και τις αυξημένες ανάγκες της ταξικής πάλης.
Η συνέλευση μας πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η οικονομική, καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και διευρύνεται όχι μόνο στην Ελλάδα, επεκτείνεται όλο και σε περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Στη κρίση έχουν μπει και χώρες πέραν της Ε.Ε. και επιβεβαιώνονται οι θέσεις των ταξικών δυνάμεων που από την αρχή της εκδήλωσης της κρίσης είπαμε, ότι πρόκειται για καπιταλιστική, οικονομική κρίση υπερσυσσώρευσης τεράστιων κεφαλαίων και αδιάθετων προϊόντων, που έφερε η προηγούμενη καπιταλιστική ανάπτυξη και κανένα μίγμα πολιτικής ή άλλης διαχείρισης δεν μπορεί να τη σταματήσει ή να δώσει φιλολαϊκή διέξοδο με οποιαδήποτε μορφή διαχείρισης μέσα ή έξω από την Ε.Ε. χωρίς αλλαγή τάξης στην εξουσία.
Οι λύσεις που προτείνονται είναι εντός των πλαισίων του συστήματος αναμασάνε τα ίδια και τα ίδια κοροϊδεύουν το λαό, από την μία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι τελειώνουν τα μνημόνια φτάσαμε στο τέλος έχουμε πλεόνασμα και δεν θα έχουμε άλλα μέτρα, και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ στοιχημένος στην γραμμή ΔΝΤ- Ομπάμα για κούρεμα του χρέους κρύβοντας ότι αυτό θα φέρει και άλλα μέτρα. Η Ε.Ε. τα βάρβαρα αντεργατικά, αντιλαϊκά πακέτα που διαδέχονταν το ένα το άλλο χωρίς σταματημό, πάνε μαζί τσακίζοντας και ισοπεδώνοντας δικαιώματα και κατακτήσεις που απέσπασε η εργατική τάξη μέσα από πολύχρονους αιματηρούς αγώνες. Παντρεύεσαι την Ε.Ε. παίρνεις και την προίκα της μαζί αυτά έφερε, αυτά θα φέρει και το επόμενο διάστημα δεν έχουν σκοπό να  σταματήσουν.    
Έχουν ευθύνες όσοι αθωώνουν την Ε.Ε.  θα πρέπει να τους τιμωρήσει η εργατική τάξη δίνοντας απάντηση και με την ένταση και κλιμάκωση των αγώνων αλλά και με την ψήφο στις Ευρωεκλογές και Περιφερικές, Δημοτικές εκλογές.
Αυτή η αντεργατική πολιτική ήταν προαποφασισμένη δεν είναι ευκαιριακή για να ξεπεραστεί η κρίση ή λόγο του χρέους όπως θέλουν να παρουσιάζουν οι δυνάμεις που είναι ταγμένες και ευθυγραμμισμένες με την ΕΕ. Τους προδίδουν όλες οι αποφάσεις και οι συνθήκες που έχουν ψηφιστεί στην ΕΕ (Συνθήκη του Μάαστριχ, η Λευκή Βίβλος για τις εργασιακές σχέσεις κ.α.) μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται ολόκληρη στρατηγική του κεφαλαίου. Η ΕΕ οι αντίστοιχες κυβερνήσεις άλλες και οι άλλες δυνάμεις που συντάσσονται στο άρμα της υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου. Και οι ανάγκες του έχουν να κάνουν με τη  φθηνή εργατική δύναμη χωρίς ΣΣΕ, με ένα μισθό 500€ και κάτω και τίποτα άλλο, συντάξεις των 360€, υγεία για όποιον έχει δυνατότητες να πληρώσει, την παιδεία εμπορευματοποίημένη, η φοροληστεία να εξανεμίζει το πενιχρό εισόδημα,  οι ιδιωτικοποιήσεις σε βασικούς τομείς (αποκομιδή – διαχείριση απορριμμάτων). Όλα αυτά απαιτούν ταυτόχρονα και χτύπημα του ταξικού εργατικού κινήματος. Για να μη μπορεί να βάλει εμπόδια ή να σταματήσει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν να προχωρήσουν να υλοποιήσουν το σχεδιασμό τους.
   Εμείς σαν εργαζόμενοι δεν έχουμε κανένα συμφέρον από αυτήν την πολιτική δεν είναι διέξοδος αυτά που προτείνουν για εμάς αλλά για το κεφάλαιο για την σωτηρία του. Η δικιά του σωτηρία περνάει από το τσάκισμα του λαού.
   Αρά η πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδο που συμφέρει την εργατική τάξη και τ’ άλλα λαϊκά στρώματα και δίνει προοπτική σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης έχει να κάνει με τρία βασικά ζητήματα:
- αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε.
- μονομερή διαγραφή του χρέους.
- κοινωνικοποίηση των μονοπωλιακών ομίλων, με εργατική λαϊκή εξουσία, οικονομία. Να γίνει η εργατική τάξη αφέντης στον πλούτο που η ίδια παράγει.
Μόνο εκεί σε αυτό το δρόμο υπάρχει λαϊκή ευημερία, αλλά χρειάζονται ορισμένες προϋποθέσεις. Πάνω απ’ όλα να το αποφασίσει η πλειοψηφία της εργατικής τάξης με τους συμμάχους της και να αλλάξει τους συσχετισμούς σε όλα τα επίπεδα.
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα από την ίδια του την πλούσια πείρα γνωρίζει ότι αυτή είναι η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος και με τις δυνάμεις του θέλει να συμβάλλει στο συνδικαλιστικό κίνημα με την ανασύνταξή του στον κλάδο και γενικότερα στη μαζικοποίηση του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ.
Που σημαίνει ότι ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να βγάλει συμπεράσματα με βάση την πείρα του και να ταχθεί με βάση το ταξικό του συμφέρον δίπλα στις δυνάμεις μας αλλά και με την ψήφο του να μην δώσει δύναμη σε αυτούς που σήμερα του σκάβουν το λάκκο.
Εδώ καλούμε κάθε συνάδελφο να το σκεφτεί καλύτερα και να συμπαραταχθεί στην προοπτική ενός τέτοιου λαϊκού μετώπου. Σε μια τέτοια κατεύθυνση μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, με σταθερότητα και συνέπεια σε όλα τα προβλήματα του κλάδου.
Η δράση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού
 Όσον αφορά την ΠΟΕ ΟΤΑ ο  εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός όπως αυτός εκφράζεται από τις ηγεσίες των παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ –ΑΣΚ- ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ), ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο της οικονομικής, καπιταλιστικής κρίσης, είναι ανάγκη να κωδικοποιήσουμε την επιχειρηματολογία μας:
 -  Αυτό που φαίνεται είναι ότι έχει αποκαλυφθεί η μεγάλη ζημιά που έκανε στο κίνημα, η προδοσία του όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και αυτή την περίοδο.
-           Η γραμμή της ταξικής συνεργασίας που ακολούθησαν πιστά όλα τα χρόνια, περνώντας τη συναίνεση και την υποταγή στο κίνημα, οι θέσεις τους υπέρ της Ε.Ε.
           Έχουν ευθύνες για τον αφοπλισμό του κινήματος, στην αποδιοργάνωσή του, στο συμβιβασμό σε χώρους στρατηγικής σημασίας για το εργατικό κίνημα.
-           Βασικό ζήτημα που πρέπει να ανοίγουμε είναι ο εκφυλισμό ακόμα και ο τρόπος που εξαγγέλλουν απεργίες κινητοποιήσεις χωρίς προετοιμασία καμία οργάνωση και συμμετοχή, απογοητεύοντας πολύ κόσμο. Οι κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίστηκαν από αποσπασματικότητα και τυχοδιωκτισμό.
-           Η απεργοσπασία, το χτύπημα τις κάρτας σε κινητοποιήσεις έχει γίνει και κριτήριο ψήφου για τα επιχειρησιακά σωματεία τιμάνε τα ψηφοδέλτια τους με απεργοσπάστες.
-           Είναι πάντα απέναντι στις ταξικές δυνάμεις, το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ στέλνοντας κόσμο στην υποταγή και το συμβιβασμό αντί να καλούν για πάλη.
-           Στις απεργιακές κινητοποιήσεις υποστήριζαν ένα το πλαίσιό που αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους, δεν πρέπει να ξεγελαστεί κανένας από τις αγωνιστικές τους τουφεκιές. Είναι και αυτές ενταγμένες στην ίδια γραμμή, στο ίδιο πλαίσιο. Ο αντίπαλος δεν είναι η Ε.Ε., αλλά η Τρόικα , η Μέρκελ, ο φιλελευθερισμός και όχι η πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, που υπηρετεί την πλουτοκρατία και φορτώνει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους για να σώσει το κεφάλαιο και τα κέρδη του από την κρίση.
-           Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι στο πλευρό της ΠΑΣΚΕ και του Μπαλασοπουλου, επιχειρώντας να εμφανίσουν την ΠΟΕ-ΟΤΑ ως την αγωνιστική ομοσπονδία στο χώρο της ΑΔΕΔΥ.
-           Στην ΠΟΕ ΟΤΑ ενώ γνωρίζουν ότι δεν γίνεται να συγκροτήσεις μέτωπο με τους Δημάρχους συνειδητά το καλλιεργούσαν όλο αυτό το διάστημα δημιουργώντας αυταπάτες στους εργαζόμενους. Κινήθηκαν με τις δημοτικές Αρχές και τα αντίστοιχα όργανα τους, με κοινές ενέργειες και κοινά αιτήματα, ανέδειξαν αποσπασματικά τις ιδιωτικοποιήσεις (Π.Χ αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων), άφησαν στο απυρόβλητο την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, στηρίζουν την προώθηση του λεγόμενου τομέα της κοινωνικής οικονομίας σε καίριους κοινωνικούς τομείς, που σήμερα συγκροτεί το δίχτυo κοινωνικής αλληλεγγύης των Δήμων, με Μ.Κ.Ο, δίχτυο εθελοντών με απολυμένους και άνεργους, εργαζόμενους μιας χρήσεως χωρίς  δικαιώματα.
-           Ακόμα και τώρα που φαίνεται ξεκάθαρα η στάση των Δημάρχων απέναντι σε αυτή την πολιτική που προωθείτε στους Δήμους συνεχίζουν να καλλιεργούν αυταπάτες: οι Δήμαρχοι λένε ΝΑΙ στην Αξιολόγηση, λένε ΝΑΙ στην ενδοδημοτική κινητικότητα  ΝΑΙ στις ΚΟΙΝΣΕΠ στις ΜΚΟ στην επιχειρηματική δράση στους Δήμους, καταργούν τις οργανικές θέσεις υπέγραψαν διαθεσιμότητες. Δεν μπορεί να συμμαχείς με αυτούς που υλοποιούν αυτή την πολιτική.
-           Δεν είναι τυχαίο ότι συμφώνησαν με την αξιολόγηση και την ενδοδημοτική κινητικότητα με τους Δημάρχους και τον Υπουργό τους πόνεσε που τους αποκαλύψαμε, προσπάθησαν να τα μαζέψουν αλλά δεν γινόταν. Το χειρότερο όμως είναι ότι ήθελαν να περάσει στους εργαζόμενους είναι μία λύση αυτός ο συμβιβασμός, ή  μία άλλη αξιολόγηση και με άλλα τέτοια προσπάθησαν να θολώσουν τα νερά. Συνειδητά καλλιεργούν τον συμβιβασμό την απογοήτευση γιατί βλέπουν ότι εκεί που έφτασαν τον κλάδο πίσω από τις ανάγκες του αγώνα δεν μπορούν να αντιπαλέψουν την κατάσταση δεν ακολουθούν οι εργαζόμενοι.  
Ένα είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί η κατάσταση αυτή θα έχουμε εξελίξεις και κινητοποιήσεις στον κλάδο επομένως έχει σημασία να αναδείξουμε στους χώρους δουλειάς τον αποπροσανατολιστικός ρόλος της ΠΟΕ ΟΤΑ είναι βασική προϋπόθεση για να γίνουν βήματα μπροστά στην οργάνωση της πάλης στο  κλάδο να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις ηγεσίες και στις δυνάμεις που υπονομεύουν το κίνημα. Στο όνομα τις ενότητας δεν μπορούμε να αθωώσουμε αυτούς που διασπάνε και βάζουν πλάτη να τσακιστεί το εργατικό κίνημα, δεν θα τα βρούμε μαζί τους θα έχουμε μέτωπο απέναντι τους, όσο πιο γρήγορα τους καταλάβουν οι εργαζόμενοι τόσο πιο γρήγορα βήματα θα κάνουμε μπροστά. Αυτό όμως δεν θα γίνει από μόνο του θέλει δουλειά από κάθε εργαζόμενο κάθε σωματείο μας από όλες μας τις δυνάμεις στους χώρους δουλειάς.
Απολογισμός δράσης του Δ.Σ. του  ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ
Η εκτίμηση του ΔΣ του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ είναι ότι ανταποκριθήκαμε στα καθήκοντα που είχαμε μπροστά μας, παλέψαμε με μαχητικό πνεύμα και ταξική συνέπεια για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις για τα συμφέροντα των εργαζομένων στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση παλέψαμε να βελτιώσουμε αδύνατες πλευρές της δουλειάς με συλλογικό τρόπο.
Καθοριστικής σημασίας ήταν η συνεργασία με τα επιχειρησιακά σωματεία, που έχουν αγωνιστικές διοικήσεις, και με την σωματειακή επιτροπή στο Περιστέρι που συγκροτήσαμε.
Με βάση την εμπειρία που έρχεται από την δράση τις σωματειακής επιτροπής στο Περιστέρι δείχνει την αναγκαιότητα να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα και σε μία σειρά άλλους Δήμους και έχουμε τις δυνατότητες. Ακόμα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, και πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε παραρτήματα του Συνδικάτου.
Επιτροπές αγώνα με εργαζόμενους συγκροτήσαμε και με τους 5μηνίτες, ήμασταν δίπλα σε εργαζόμενους με ασφαλιστικά μέτρα, με τις συμβάσεις στον Αθλητισμό τον Πολιτισμό, πήραμε πρωτοβουλίες που βοήθησαν την οργάνωση του κλάδου ήμασταν μπροστά αρκετές φορές σε σημαντικούς σταθμούς της πάλης από τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό, παρά την λυσσαλέα επίθεση τους.
Συνάδελφοι έχουμε ευθύνη και χρέος να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις να αποκτήσουμε την ικανότητα. Πρέπει να προετοιμάσουμε τον κλάδο να είναι σε ετοιμότητα αν πάσα ώρα και στιγμή.
Είναι σημαντικό ότι μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες και την γενικότερη δράση του Συνδικάτου ενισχύθηκαν περισσότερο οι δεσμοί με ένα σημαντικό κομμάτι εργαζόμενων του κλάδου.
Ανέβηκε ακόμα περισσότερο το κύρος του σε χώρους που κυριαρχούν οι δυνάμεις του συμβιβασμού και του εκφυλισμού δυνάμεις που συνειδητά καλλιεργούν την απογοήτευση δίνοντας ελπίδες χωρίς θυσίες με μία άλλη κυβέρνηση που θα λύσει τα προβλήματα χωρίς κόπο από τους εργαζόμενους.
Έγιναν βήματα στην οργάνωση και στην επαφή με νέους χώρους, στην προσπάθεια καλύτερης και πιο επεξεργασμένης επιχειρηματολογίας και σε αυτό βοήθησαν οι κοινές συσκέψεις του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ με τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρησιακών σωματείων, πετυχαίνοντας την ενιαία δράσης μας. Οι τακτικές ανοιχτές συνεδριάσεις Δ.Σ. του Συνδικάτου με Προέδρους Σωματείων αλλά και οι ανακοινώσεις που ήταν στα χέρια μας για κάθε ζήτημα του κλάδου, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ετοιμότητα και στην έγκαιρη παρέμβαση κάθε μέλους του Συνδικάτου στο χώρο δουλειάς. 
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι μπροστά στην συνολική σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι βρήκε καλύτερα προετοιμασμένες τις δυνάμεις μας. Με πιο διευρυμένους τους δεσμούς στον κλάδο, με πιο ενοποιημένη την γραμμή αντιπαράθεσης με τις άλλες δυνάμεις.
Στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης ήταν και θα είναι το ζήτημα των εργαζομένων στον κλάδο ανεξάρτητα από σχέση εργασίας συμβασιούχοι, 5μηνα, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ.
Η όξυνση της αντιπαράθεσης με την ΠΟΕ-ΟΤΑ για την ένταξη των συμβασιούχων στα σωματεία βοήθησε στον προσανατολισμό, στο να βλέπουμε καλύτερα τις εξελίξεις, να επεξεργαζόμαστε αιτήματα που ενώνουν τον κλάδο και την πάλη των εργαζομένων. Η στάση μας στα ζητήματα αυτά βοηθάει τους εργαζόμενους, δίνει επιχειρήματα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενότητα των εργαζομένων και σε πια βάση μιλάμε για ενότητα όχι στο επίπεδο ομοσπονδίας δηλαδή να τα βρούμε με τις δυνάμεις που έχουν βάλει πλάτη όλα αυτά τα χρόνια. Μιλάμε για ενότητα των εργαζομένων ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Η σταθερή μας θέση όλα αυτά τα χρόνια και η συνεπή μας στάση απέναντι σε αυτούς που βλέπουν ενότητα – κολεγιές με την ΠΟΕ ΟΤΑ που ποτέ δεν είδε τους εργαζόμενους αυτούς σαν κομμάτι του κλάδου αλλά σαν κάποιους εργαζόμενους που θα πρέπει να φύγουν μόλις λήξουν οι συμβάσεις τους βοηθάει να αποκτάμε κάθε φορά επαφή με ένα νέο κόσμο που μπαινοβγαίνει στον κλάδο. Δενόμαστε καλύτερα με εργαζόμενους που μας εμπιστεύονται γιατί τρέχουμε δίπλα τους είτε για να μην απολυθούν, είτε να πληρωθούν (ΜΚΟ, 5μηνα ΟΑΕΔ) είτε να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άλλους εργαζόμενους. Η αλήθεια είναι ότι συναντάμε δυσκολίες με τη δουλειά αυτή, κάθε τόσο ξεκινάμε από την αρχή αξιοποιώντας όμως την πείρα που αποκτάμε κάθε φόρα από το προηγούμενο διάστημα.
Η ένταξη τους στα σωματεία, δεν είναι αυτονόητο ανάλογα τις δυνάμεις μας σε κάθε σωματείο το παλεύουμε θα πρέπει να μας απασχολήσει ακόμα η δουλειά μας μαζί τους έτσι ώστε να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί να μπορέσουμε να εντάξουμε πιο ενεργά ένα τέτοιο κόσμο στην ταξική πάλη, είτε μέσο των Σωματείων, είτε μέσο επιτροπών αγώνα να πάρουν στην ουσία την υπόθεση στα χέρια τους.
Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι όσο η δική μας δράση σαν Συνδικάτο μαζί με τα ταξικά Σωματεία και τις επιτροπές που συγκροτούμε θα ανεβάζουν πιο ψηλά την οργάνωση της πάλης όσο θα δίνουμε τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται ένας αγώνας έτσι ώστε να μπαίνουν βάσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος για να μπορέσουμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί,  όσο θα επιδράμε στην συνείδηση των εργαζομένων, τόσο θα εντείνεται και η επίθεση από τις άλλες δυνάμεις της ΠΟΕ ΟΤΑ που από την μία δεν μπορούν αλλά κυρίως δεν θέλουν να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων του κλάδου.
Πρέπει να αξιοποιήσουμε την παρέμβαση στον ΟΑΕΔ του Συνδικάτου για να πληρωθούν τα  5μηνα.  Την στιγμή που ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στην ΠΟΕ ΟΤΑ καθαρά λέει ότι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται άδειες δεν έχουν δικαιώματα.
Η Παρέμβαση του Συνδικάτου στον Δήμο Ζωγράφου έχει μία αξία να γενικεύεται αυτή η πείρα, να μην μένει στα όρια του Δήμου. Δηλαδή  το ότι πετύχαμε να γυρίσουν πίσω στην δουλειά τους 74 εργαζόμενοι που πρόσφατα είχαν το δικαστήριο που αποφάσισε τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου ενώ ο Δήμαρχος ήθελε να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα και ταυτόχρονα να φύγουν από την δουλειά τους μέχρι να τελεσιδικίσει, θα βοηθήσει συνολικά την δουλειά και αλλού, αφού τέτοιες περιπτώσεις εργαζομένων  συναντάμε. Ακόμα στον ίδιο δήμο είχαμε και 43 εργαζόμενους 5μηνίτες που ήταν απλήρωτοι κάτω από την πίεση μας θα πληρωθούν άμεσα όπως δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος εκεί. Είναι νίκες που ανεβάζουν την διάθεση το κλίμα στους χώρους δουλειάς αλλά μας δείχνουν και πως πρέπει να δουλεύουμε και να αποκαλύπτουμε τη στάση των άλλων δυνάμεων  που σφύριζαν αδιάφοροι σε όλα αυτά.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Έγινε προσπάθεια από την Διοίκηση του Συνδικάτου να ανταποκριθεί στην αυξημένες ανάγκες του εργατικού κινήματος μπροστά σε μία επίθεση της κυβέρνησης και Ε.Ε που ξεδιπλώνεται τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα ανάπτυξε δράση και σε άλλες πλευρές της ζωής των εργαζομένων πραγματοποίησε μια σειρά παρεμβάσεις στους τομείς του αθλητισμού, του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας, με την ομάδα ποδοσφαίρου και τη συμμετοχή για τρίτη συνεχή χρονιά  στο εργατικό πρωτάθλημα, αλλά και στον πολιτισμό με τη διοργάνωση συναυλίας αφιέρωμα στο Γκάτσο στην οποία ανταποκριθήκαν περισσότεροι από 450 συνάδελφοι, έγινε εκδρομή στη Μακρόνησο, εκδρομή στην Λευκάδα, θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και εργαζόμενους κλπ.
Γενικότερα το Συνδικάτο πήρε πρωτοβουλίες σημαντικές για τον κλάδο όπως η ημερίδα για την υγιεινή και ασφάλεια κλπ.
Για το Σχεδιασμό της δράσης για το επόμενο διάστημα
Οι εξελίξεις στο κλάδο είναι ανησυχητικές. Κυριαρχούν οι διαθεσιμότητες οι απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις τα διάφορα προγράμματα διαχείρισης της ανεργίας, οι περικοπές των συντάξεων του εφάπαξ και ο κατάλογος δεν σταματά εδώ.
Η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει και τις επόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, που θα μετατρέψουν τις συντάξεις σε βοηθήματα. Τα χαράτσια και οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην υγεία και το φάρμακο συνεχίζονται και οδηγούν σε τεράστια προβλήματα όλους τους εργαζόμενους.
Αυτή η κατάσταση απαιτεί αγώνες, αλλά αγώνες με σχέδιο, με καλή προετοιμασία των εργαζομένων, συμμαχία, κλιμάκωση, κατάλληλη διαφώτιση, συλλογική ευθύνη. Απαιτείται πάνω απ’ όλα η συμμετοχή και η σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων, των άμεσα ενδιαφερόμενων σε κάθε φάση του αγώνα.
Όλοι μας πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα, για το τι κίνημα χρειάζεται και πώς αυτό το κίνημα  θα βάζει στην ημερήσια διάταξη το κεντρικό πρόβλημα:
Ανάπτυξη για το λαό, με απαλλαγή από το ζυγό των μονοπωλίων και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καταδίκη της πολιτικής του ευρωμονόδρομου που γεννά φτώχεια και δυστυχία για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.
Η πείρα μας συνάδελφοι, μας οδηγεί σε ένα συμπέρασμα: Μόνο συλλογικά, με συναδελφικότητα και συσπείρωση γύρω από το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ μας, μπορούμε να βρούμε λύση στα προβλήματά μας. Με ένα κίνημα, που οικοδομεί την ενότητα στον κλάδο, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση.
Το σχέδιο δράσης, που θα διαμορφώσουμε πρέπει να παίρνει υπόψη του ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν ευρύτερη σημασία αφού γίνονται στο φόντο των επικείμενων εκλογών πρέπει να περιλαμβάνει στόχους πάλης και σχέδιο οργάνωσης κατά Δήμο.
Μέσα από τους αγώνες το περιεχόμενο της πάλης διαμορφώνουμε και κριτήρια ψήφου για ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές.
Διαθεσιμότητες – Απολύσεις στον κλάδο.
Σήμερα έχουμε σε διαθεσιμότητα 2234 σχολικούς φύλακες που στις 23 Μάρτη τελειώνει η διαθεσιμότητα και μέχρι σήμερα είναι στον αέρα. Άλλοι 3000 περίπου δημοτικοί αστυνόμοι αλλά και υπό απόλυση τους συμβασιούχους.
Μπροστά μας έχουμε απολύσεις από τους δήμους που βρίσκονται στο κόκκινο και δεν κατάφεραν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους (τέτοιοι είναι ο δήμος Περάματος ο δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος, ο δήμος Φυλής, ο δήμος Κορυδαλλού, ο δήμος Αχαρνών, ο δήμος Αμαρουσίου, κλπ.)
Επίσης απολύσεις θα έχουμε από συμβασιούχους που εργάζονται με προσωρινές διαταγές. Μόνον στο Δήμο Αθήνας φεύγουν από το Δημοτικό Βρεφοκομείο 128 και άλλοι 128 από πολιτισμό και αθλητισμό. Από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και πράσινου άλλοι 800 εργαζόμενοι, οπότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος, ώστε η αποκομιδή λόγω έλλειψης προσωπικού να ανατεθεί σε εργολάβους, ήδη  ξεκίνησε με το συνεργείο επισκευής των αυτοκινήτων.
Εκτός όμως από τις διαθεσιμότητες - απολύσεις οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης  είναι η αντικατάστασης της σταθερής και μόνιμης δουλειάς από ελαστικές εργασιακές σχέσεις, περιορισμένης διάρκειας, με μισθό 427 μέχρι 25 χρονών και 490 για πάνω από 25 χρονών έχουν επιτευχθεί.
Αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα των προωθούμενων αναδιαρθρώσεων αυτά της φύλαξη σχολείων και κτιρίων, που μετά τις διαθεσιμότητες των σχολικών φυλάκων καλύπτονται από πεντάμηνους εργαζόμενους με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, αλλά και της προώθησης της λογικής ίδρυσης ΚΟΙΝΣΕΠ από “διαθέσιμους” σχολικούς φύλακες,
Διαδημοτική Κινητικότητα
Η διαδημοτική κινητικότητα, που ξεκινάει το αμέσως επόμενο διάστημα, με “εθελούσια” μάλιστα διαδικασία, υπηρετεί τους αντεργατικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης και κεφαλαίου. Απολύσεις, αλλαγή εργασιακών σχέσεων, ξεσπίτωμα του μεγαλύτερου μέρους του πλεονάζοντος προσωπικού των δήμων.
 Ιδιωτικοποιήσει - Καταργήσεις Νομικών Προσώπων
Ήδη η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων προχωράει σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, με κονταροχτυπήματα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που παίρνουν τη δουλειά μέσω ΣΔΙΤ για 27 χρόνια, μαζί με τις παχυλές επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και τα ανταποδοτικά τέλη, που θα πολλαπλασιαστούν στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας.
Στο «στόχαστρο» έχουν μπει επίσης σύμφωνα με δημοσιεύματα 29 δημοτικές επιχειρήσεις, που απασχολούν συνολικά 2.000 υπαλλήλους.
Συντάξεις Ασφαλιστικά ταμεία. υγεία.
Οι περικοπές των συντάξεων και του εφάπαξ μας χτυπάνε όλους. Η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει και τις επόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, που θα μετατρέψουν τις συντάξεις σε βοηθήματα. Τα χαράτσια και οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην υγεία και το φάρμακο συνεχίζονται και οδηγούν σε τεράστια προβλήματα όλους τους ασφαλισμένους και πολύ περισσότερα βέβαια τους ανασφάλιστους.
Η λογική της βιωσιμότητας των ταμείων, της ολοκληρωτικής απόσυρσης του κράτους από την χρηματοδότηση των ταμείων, η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις οι Κοινωνική Ασφάλιση και όχι μόνο στη σύνταξη, αλλά και στα προβλήματα της υγεία, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συνολικά της εργατικής λαϊκής οικογένειας.
Χαράτσια, φοροληστεία,  πλειστηριασμοί σπιτιών και οργάνωση τη αλληλεγγύης
Την ώρα που χαρίζουν νέες φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και προνόμια στο κεφάλαιο, κυνηγάνε με απανωτά αβάσταχτα χαράτσια εργαζόμενους και ετοιμάζουν κατασχέσεις μισθών, συντάξεων ακόμα και των σπιτιών των εργαζομένων. Να μην το επιτρέψουμε, να κόψουμε τα χέρια σε όποιων επιχειρήσει να αφήσει άστεγο, τον άνεργο, τον χαμηλόμισθο, τον  χαμηλοσυνταξιούχο.
Δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι για τα προβλήματα αυτά, που αφορούν αρκετές λαϊκές οικογένειες. Να μην μας διαφύγει ότι εκτός από τους μόνιμους συναδέλφους, τα προβλήματα αυτά είναι τεράστια τους χιλιάδες συμβασιούχους και πενταμηνήτες εργαζόμενους, που έχουμε δίπλα μας.
Να μπούμε μπροστά στην οργάνωση της αλληλεγγύης, να μην αφήνουμε να γίνονται βορρά των κάθε λογής φιλάνθρωπων.
Παίρνοντας υπόψη όλες τις παραπάνω εξελίξεις στους δήμους και την Περιφέρεια με τις απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, ανάπτυξη κοινωνικών συνεταιρισμών. Προχωράμε σε παρεμβάσεις, και σχεδιάζουμε το πρόγραμμα δράσης που έχει να κάνει:
1. Πρωτοστατούμε και αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες ενάντια στις απολύσεις τις διαθεσιμότητες τις ιδιωτικοποιήσεις. Σίγουρα υπάρχει και απογοήτευση, φόβος και κούραση. Σε μας όμως ανήκει η ευθύνη να ξεκουνήσουμε τους εργαζόμενους, να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους, αλλά και τις ευθύνες τους απέναντι στους ίδιους, τα παιδιά τους και συνολικά την εργατική τάξη.
Ξεπερνάμε κενά και αδυναμίες. Δεν περιμένουμε πότε η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα προκηρύξει κινητοποίηση, για να την οργανώσουμε. Δουλεύουμε πρώτα απ’ όλα για την οργάνωση των δικών μας στόχων, των δικών μας κινητοποιήσεων. Ξεσκεπάζουμε τις αντιμνημονιακές κορώνες όλων των άλλων δυνάμεων, που συσκοτίζουν στους εργαζόμενους για τις αιτίες, τους υπεύθυνους και την διέξοδο.
2. Με αίτημα την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζομένους στο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» κάναμε παρέμβαση στον ΟΑΕΔ και αυτό πρέπει να το συνεχίσουμε κάθε μήνα αξιοποιώντας και την επιτροπή που έχουν σε κάθε Δήμο και με αίτημα
α) καμιά καθυστέρηση στις πληρωμές.
β) Η επιδότηση της ανεργίας να  συνέχιση και μετά την λήξη του προγράμματος.
γ) Κατάργηση της απαράδεκτης απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσις
Εκτός από την πληρωμή των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ καταθέσαμε και αίτημα για μειωμένο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τους εργαζομένους στα προγράμματα περιμένουμε την απάντηση το επόμενο διάστημα.
3. Το Συνδικάτο θα πρέπει να αξιοποιήσει την δουλειά που έγινε το τελευταίο διάστημα:
 -  Με την σύσκεψη με νεολαίους (ΕΠΑΣ, ΤΕΙ), που κάνουν στους δήμους μαθητεία και πρακτική.
-   Με την  Σύσκεψη με τους συναδέλφους σχολικούς φύλακες, βγήκε επιτροπή και διαμόρφωσε ψήφισμα για τις Γ.Σ. των σωματειων.
- Σύσκεψη με εργαζόμενους στα Προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας. Ήταν καλή η δουλειά και από άποψη εμπειρίας αλλά και συμμετοχής, βγήκε επιτροπή η οποία πραγματοποίησε την πρώτη παράσταση διαμαρτυρίαςστην διοίκηση του ΟΑΕΔ. Έχει δουλειά μπροστά της  γιατί τα προβλήματα είναι πολλά στα 5μηνα.
- Να προχωρήσουμε σε σύσκεψη με εργαζόμενους στις ΚΟΙΝΣΕΠ. Υπάρχει κόσμος που εγκλωβίζεται σε τέτοιες λύσεις που τους προτείνουν οι Δήμαρχοι.   
4. Πρέπει να ανοίξουμε πιο αποφασιστικά το μέτωπο μας με τους Δημάρχους και μπροστά στις τοπικές εκλογές.
Να δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα  οργανωμένη παρέμβαση — πίεση στους Δήμους. Με φορείς της γειτονιάς, εργατικά Σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, συνταξιούχους, ή επιτροπές, γυναικείους φορείς, να προετοιμαστούν μαζικές παραστάσεις, διαδηλώσεις, ανοίγοντας μέτωπο στις Τοπικές Αρχές, αναδεικνύοντας τον αντιδραστικό τους ρόλο και προβάλλοντας την ανάγκη επίλυσης των λαϊκών προβλημάτων.
Υπάρχουν αρκετά θέματα που πρέπει να ανοίξουν. Από τους προϋπολογισμούς των Δήμων, Δημοτικά τέλη, ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις, κλπ.
Μπορούν επίσης να γίνουν παρεμβάσεις σε Δήμους, σε ΟΑΕΔ, σε υπουργεία.
6.  Μέτρα υγιεινής και ασφαλείας σε κάθε Δήμο σε κάθε χώρο δουλειάς.
Για το θέμα Υγιεινή & Ασφάλεια των εργαζομένων έχει γίνει πολλές φορές ζήτημα συζήτησης. Η  Ζωή και η υγεία των εργαζομένων έχει  μεγάλη σημασία για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, και πρέπει να αποτελέσει ένα σημαντικό μέτωπο πάλης. Η  Υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς πρέπει να είναι πεδίο ταξικής πάλης .             
Το εργατικό ατύχημα στους Αγ Αναργύρους μας έδειξε ότι είμαστε πολύ πίσω στα ζητήματα υγιεινής και ασφαλείας, έχουν περάσει 7 μήνες από τότε που το Συνδικάτο έκανε την ημερίδα για την υγιεινή και ασφάλεια και συλλογικά  αποφασίσαμε ως άμεσο καθήκον να πάρουμε μέτρα για την υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων και δυστυχώς δεν έχουμε προχώρηση ακόμα και σε δικά  μας σωματεία. Η βελτίωση της Υγιεινής & Ασφάλειας σημαίνει βελτίωση της ποιότητας ζωής, περιορισμός των ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, γι΄ αυτό άμεσα να προχωρήσουμε σε συγκρότηση επιτροπών υγιεινής και ασφαλείας, να πιέσουμε για τεχνικό ασφαλείας και γιατρό εργασίας.
7. Πρέπει να μας διακρίνει μία πιο συλλογική δράση με τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια. Υπάρχει πάρα πολύς κόσμο που συμμετέχει σε αυτά τα ψηφοδέλτια και παραμένει αδρανείς με κύρια ευθύνη δική μας γιατί δεν τους χρεώνουμε δουλειά το βάρος πέφτει σε αυτούς που εκλέγονται στα Δ.Σ. Απαιτείται πρώτα απ΄ όλα το συχνό μάζεμα αυτών των ψηφοδελτίων. Η συλλογικές αποφάσεις η συλλογική δράση, η οργάνωση, η συλλογική συζήτηση να αποτελέσει βασικό εργαλείο της δουλειάς μας από εδώ και πέρα. Να μπαίνουν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στη μάχη, να δυναμώνει η ενότητα των εργαζομένων με το πλαίσιο και το περιεχόμενο της πάλης του ταξικού κινήματος.
8. Το επόμενο διάστημα με πιο αποφασιστικότητα πρέπει να δούμε και να πάρουμε πρωτοβουλία για τα ζητήματα της Αλληλεγγύης τόσο από τα επιχειρησιακά σωματεία αλλά και από το Συνδικάτο.
Χρειάζεται να διευρυνθεί το περιεχόμενο της δράσης μας όχι μόνο με τα εργασιακά, αλλά και με όλες τις πτυχές της ζωής του εργαζόμενου, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την ψυχαγωγία. Να διαπερνά την οργάνωση το στοιχείο της αλληλεγγύης. Σε αυτήν τη γραμμή θα πρέπει να συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα γιατί ο εργαζόμενος πρέπει να έχει το συνδικάτο όχι μονό στη διεκδίκηση των αιτημάτων του, αλλά σε όλες τις πτυχές της Ζωής  του.
Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος δηλώσαμε συμμετοχή στο φετινό εργατικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 5Χ5, όσοι ενδιαφέρονται να παίξουν μπάλα οι ομάδα του Συνδικάτου μπορεί να ενισχυθεί και φέτος να κάνει μία καλύτερη εμφάνιση στο τουρνουά (9/3 είναι ο πρώτος αγώνας ).
Στις σημερινές  συνθήκες που ζούμε ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να αγωνίζεται, να μην σκύβει το κεφάλι, να μην συμβιβάζεται και να απαιτεί μια ζωή που του αξίζει. Προβάλλουμε ένα τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής, που μαζί με όλες τις άλλες  δραστηριότητες δίνουν την δυνατότητα στους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν τον ελεύθερό τους χρόνο εποικοδομητικά ενισχύοντας την άθληση και την άμιλλα, τη δημιουργία και τη διασκέδαση.
9. Από το Φλεβάρη έως και το Μάρτη το ταξικό κίνημα το ΠΑΜΕ αποφάσισε οικονομική εξόρμηση.  Θα πρέπει να συμβάλουμε και εμείς στην οργάνωση και επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης. Να πάρουμε υπόψη μας ότι η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων δυσκολεύει συνεχώς και μπαίνουν μεγαλύτερα εμπόδια. Η επίθεση θα μεγαλώσει σε μια προσπάθεια να μας χτυπήσουν και οικονομικά. Επόμενα χρειάζονται πρόσθετα μέτρα. Χρειάζεται με επιμονή, αποφασιστικότητα, καλή οργάνωση, σχέδιο, να απευθυνθούμε παντού. Το κάθε Σωματείο, ο κάθε συνδικαλιστής να οργανώσει την δουλειά, βάζοντας στη μάχη όλες τις δυνάμεις, όλε τις εφεδρείες.
          Να χρεωθούν όλα τα μέλη των διοικήσεων με έλεγχο. Τα αγωνιστικά ψηφοδέλτιά μας. Ακόμη δραστήριοι εργαζόμενοι που πρωτοστατούν στο κλάδο, στον κάθε Δήμο. Ερχόμαστε και με αυτόν τον τρόπο σε επαφή με εκατοντάδες εργαζόμενους, συζητάμε μαζί τους την ανάγκη να δυναμώσει το ταξικό κίνημα για να μπορεί από καλύτερες θέσεις να οργανώνει την πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.
10.Μπροστά μας έχουμε αρχαιρεσίες σε αρκετούς Δήμους Αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε με όρους κινήματος, με καλή οργάνωση και προετοιμασία.
Να μην ξεφεύγουν της προσοχής μας οι παρεμβάσεις των Δημοτικών Αρχών, μέσα από τους ισχυρούς μηχανισμούς, που διαθέτουν, καθώς και το πρόβλημα των «ενιαίων ψηφοδελτίων», «έξω τα κόμματα από τα συνδικάτα», που βρίσκεται σε εξέλιξη και παίρνει έκταση το τελευταίο διάστημα και πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Αυτό ακούγεται όπου έχει φωλιές η Χρυσή Αυγή και  θέλει προσοχή.
Γενικά θα πρέπει  στρέψουμε την προσοχή μας στα μέτρα που θα πάρουμε για να έχουμε την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα στις αρχαιρεσίες που γίνονται. Στόχος μας πρέπει να είναι η αλλαγή συσχετισμών στα σωματεία και τους αντιπροσώπους. Να ενισχύσουμε τον ταξικό πόλο στον κλάδο, με σωματεία, που θα κερδίσουμε με την ταξική πάλη.
13. Δουλεύουμε με κατεύθυνση κοινής δράσης με σωματεία, φορείς της γειτονιάς, τις Λαϊκές Επιτροπές, με αυτούς που πλήττονται από τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και τις απολύσεις  στον κλάδο (πχ συλλόγους γονέων παιδικών σταθμών), αλλά και άλλων που είναι κι αυτοί θύματα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Ανοίγουμε το ζήτημα των απολύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων ως ζήτημα ενιαίο που αφορά όχι μόνο όλους τους εργαζόμενους, αλλά και τα λαϊκά στρώματα, αφού υποβαθμίζονται περισσότερο οι όποιες παρεχόμενες υπηρεσίες, βαθαίνουν τα αντιλαϊκά χαράτσια. Τα αναδεικνύουμε ως ζήτημα κρίκο στην ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας.
14. Μπροστά μας έχουμε μία σειρά κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί αρχές Μαρτίου :
- Στις 6/3/14 συγκέντρωση για τους ανέργους
- Στις 7/3/14 συγκέντρωση για την εργαζόμενη γυναίκα.
Μέσα σε αυτά μπορεί να έχουμε και την 48ωρη απεργία, πέρα από αυτή που έχουν ανακοινώσει στις 13-14/3/2014. Ανεξάρτητα από το πώς θα κινηθούν εμείς πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα τα σωματεία τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, να ενημερώσουμε άμεσα τους εργαζόμενους να μπει παντού το ταξικό πλαίσιο πάλης να πάρουμε πρωτοβουλίες για την αξιολόγηση , για τις απολύσεις. Όλα τα σφυριά μετά την σημερινή Γ.Σ. Θα δουλεύουν για την απεργία. Θέλει προετοιμασία στους χώρους δουλειάς με γενικές συνελεύσεις μαζικές. Να φτάσουμε παντού σε κάθε χώρο δουλειάς δημιουργώντας απεργιακό κλίμα.
15. Βασικό μέλημα μας πρέπει να είναι η μαζικοποίηση του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ
Έχουμε κάνει μέχρι σήμερα βήματα στην οργάνωση των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση ή σύμβαση, κόντρα σε συντεχνιακές αντιλήψεις που προβάλλονται κυρίως από τις άλλες δυνάμεις και φέρνουν σε αντιπαράθεση τον μόνιμο με τον έκτακτο, τον μόνιμο με τον κοινωφελή κλπ. Επίσης έχουν γίνει θετικά βήματα στον προσανατολισμό της πάλης. Τα βήματα που έχουν γίνει όμως για την οργάνωση, τη μαζικοποίηση του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ δεν είναι αντίστοιχα με τις δυνατότητες μας και τις απαιτήσεις της ταξικής πάλης.
Παρά το γεγονός ότι έχουμε ανάπτυξη μία πλούσια δράση δεν έχει αντανάκλαση αυτό στην μαζικοποίηση του Συνδικάτου. Δεν αντιμετωπίζεται τις περισσότερες φορές σαν κύριο καθήκον, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι δυνάμεις μας σήκωσαν το βάρος της οργάνωσης της πάλης των εργαζόμενων στους δήμους .
Σε κάθε εκδήλωση, κάθε ενέργεια από την εξόρμηση, τη σύσκεψη, την περιοδεία, πρέπει να έχει στόχο τη μαζικοποίηση του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ για την εδραίωση του σε κάθε δήμο, σε κάθε  τόπο δουλειάς.
Για να πειστεί ο εργαζόμενος να οργανωθεί στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ του χρειάζεται να νοιώσει ότι τον εκφράζει, ότι θα τον στηρίξει, ότι είναι δύναμη στα δικά του χέρια.



20 Φεβ 2014

Με παρέμβαση του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ η Διοίκηση του Δήμου Ζωγράφου δέχτηκε να γυρίσουν κανονικά οι 74 εργαζόμενοι στη εργασία τους.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Τετάρτη 19/2/2014 το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ Αττικής με παρέμβαση του στη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ζωγράφου απαίτησε την επιστροφή στην εργασία τους 74 εργαζομένων που πρόσφατα το  δικαστήριο αποφάσισε τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου αλλά και τη πληρωμή 43 εργαζομένων συμβασιούχων όπου για δύο μήνες παραμένουν απλήρωτοι.

Όσο αφορά τους 74 εργαζόμενους η Δημοτική Αρχή επικαλούμενη διάφορες δικαιολογίες τη περασμένη Δευτέρα προχώρησε στην αφαίρεση των καρτών  τους  άρα και τη δυνατότητα να εργαστούν, ενώ όσο αφορά τους 43 συμβασιούχους η διοίκηση του δήμου έκανε ότι δεν γνώριζε το θέμα και όταν ενημερώθηκε έριξε το φταίξιμο της καθυστέρησης στο πάρεδρο διότι ζήτησε να δει τους φακέλους των εργαζομένων.
Μετά τη παρέμβαση του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ η Διοίκηση του Δήμου Ζωγράφου δέχτηκε να γυρίσουν κανονικά οι 74 εργαζόμενοι στη εργασία τους, ενώ για τους 43 εργαζόμενους η Διοίκηση δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στη πάρεδρο ώστε να προχωρήσει στη καταβολή των δεδουλευμένων.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε όμως την αδράνεια αλλά και τις ευθύνες της πλειοψηφίας του Σωματείου (ΠΑΣΚΕ ΣΥΡΙΖΑ) που αντί να αναδείξει τις πολιτικές ευθύνες της διοίκησης Δήμου και να προχωρήσει στην οργάνωση των εργαζομένων  περιορίστηκε στη καθημερινή συλλογή υπογραφών όσο αφορά τους 74 εργαζόμενους ενώ όσο αφορά τους 43 συμβασιούχους μέχρι και σήμερα δεν έχει βγάλει άχνα.

Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση και από τη Διοίκηση του Δήμου αλλά και από τη πλειοψηφία του Σωματείου. Να παραμερίσουν όλους αυτούς που μιλάνε για ενότητα αλλά μόνο στα λόγια, να συνταχθούν με τις ταξικές δυνάμεις με το ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ των ΟΤΑ που όλα αυτά τα χρόνια πρωτοστατεί στην οργάνωση και την ενότητα των  εργαζομένων που δεν τους διαχωρίζει σε συμβασιούχους και μόνιμους ή σε πεντάμηνους και αορίστου.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου που θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή στις 23/2/2014 στις 10:30 το πρωί στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ (Ακαδημίας 3 Σύνταγμα).  


   H Διοίκηση του Συνδικάτου

11 Φεβ 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ



Συμμετέχουμε όλοι μαζικά στη Γενική Συνέλευση του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΙΣ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ
ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ (Ακαδημίας 3 Σύνταγμα)
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι στους Δήμους και την Περιφέρεια με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

Οι εξελίξεις στο κλάδο είναι ανησυχητικές. Κυριαρχούν οι διαθεσιμότητες οι απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις τα διάφορα προγράμματα διαχείρισης της ανεργίας, οι περικοπές των συντάξεων του εφάπαξ και ο κατάλογος δεν σταματά εδώ.
Η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει και τις επόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, που θα μετατρέψουν τις συντάξεις σε βοηθήματα. Τα χαράτσια και οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην υγεία και το φάρμακο συνεχίζονται και οδηγούν σε τεράστια προβλήματα όλους τους εργαζόμενους.
Αυτή η κατάσταση απαιτεί αγώνες, αλλά αγώνες με σχέδιο, με καλή προετοιμασία των εργαζομένων, συμμαχία, κλιμάκωση, κατάλληλη διαφώτιση, συλλογική ευθύνη. Απαιτείται πάνω απ’ όλα η συμμετοχή και η σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων, των άμεσα ενδιαφερόμενων σε κάθε φάση του αγώνα.
Όλοι μας πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα, για το τι κίνημα χρειάζεται και πώς αυτό το κίνημα  θα βάζει στην ημερήσια διάταξη το κεντρικό πρόβλημα:
Ανάπτυξη για το λαό, με απαλλαγή από το ζυγό των μονοπωλίων και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καταδίκη της πολιτικής του ευρωμονόδρομου που γεννά φτώχεια και δυστυχία για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.
Η πείρα μας συνάδελφοι, μας οδηγεί σε ένα συμπέρασμα: Μόνο συλλογικά, με συναδελφικότητα και συσπείρωση γύρω από το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ μας, μπορούμε να βρούμε λύση στα προβλήματά μας. Με ένα κίνημα, που οικοδομεί την ενότητα στον κλάδο, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΜΑΣ
Καλούμε  όλους τους συναδέλφους του κλάδου, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης, να γίνουν μέλη του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ και να συμμετάσχουν μαζικά σε αυτήν.       

                                                      H Διοίκηση του Συνδικάτου